Tips en weetjes voor een heerlijke koffie

Hoe bewaar ik mijn koffie?


Eens geopend, plooit u de bovenste rand van het originele pakje twee keer om, doet er een elastiekje rond en bewaart het pakje in een lucht- en lichtdichte doos in de diepvriezer. Daar is minder licht- en luchtcirculatie dan in uw keukenkastje. Bovendien zit er zo weinig water in gebrande koffie, dat bevriezen niet meer mogelijk is.

Bewaar uw koffie niet in de koelkast, want koffie neemt andere geuren en smaken op. Om optimaal te genieten van uw koffie, gebruikt u hem best zo snel mogelijk.

 

 

Hoe bewaar ik mijn koffie?

 

Hoeveel koffie moet ik gebruiken?


Op deze vraag is er niet één antwoord. De ene wil zijn koffie liever sterk, de andere houdt van een zacht kopje. Experimenteer met de hoeveelheid koffie en bereid jouw perfecte kopje zwart goud. Gebruik, als richtlijn, tussen 55 en 65 gram per liter water voor een goede extractie.

Verder gebruik je best gefilterd water. Zorg ervoor dat het toestel, de filter en de koffiepot brandschoon zijn.

Meer weten? Schrijf je in voor onze opleiding Slow Coffee en ontdek hoe je de meest subtiele aroma's uit je kopje koffie haalt.

 

 

Hoeveel koffie moet ik gebruiken?

 

 

Hoe warm moet het water zijn?


Laat vers water koken, maar giet de koffie op met water dat net van de kook is: 92 tot 96°C . Zorg voor ‘zacht’ water. Kalk absorbeert smaakstoffen en is daarnaast slecht voor het koffietoestel. Regelmatig ontkalken is een aanrader.

 

 

 

Hoe warm moet het water zijn?

 

Tip: spoel papieren filters


Spoel papieren filters goed door met water voordat je de koffie erin doet. Dit voorkomt papiersmaak en geeft een betere extractie. Papiersmaak is zoals kurk in wijn, je mond trekt samen en de koffie smaakt hierdoor onaangenaam.

Vergeet het water, dat vanwege het doorspoelen in de kan terecht komt, niet weg te gooien.

Tip: spoel papieren filters
 
 

Zin in een heerlijk kopje koffie van JAVA?


Zin in een heerlijk kopje koffie van JAVA?

Kom langs in de Java koffiebranderij