Voor 12.00 uur besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf 50 euro (BE)
Gratis ophalen in onze JAVA shop

De perfecte Slow Coffee met V60

Wat is slow coffee? 

De term slow coffee heeft betrekking op de tijdsduur die de zettechniek vergt. Slow coffee is de laatste tijd enorm in opkomst. Het betekent even de tijd nemen voor een
bijzondere kop koffie.

Slow coffee lijkt veel op de ouderwetse filterkoffie zoals we die allemaal wel kennen. In die zin is deze zetmethode dan ook niks nieuws onder de zon. De slow coffee is echter herontdekt door de jonge en nieuwste generatie van koffie-inkopers en liefhebbers. Net als een ‘ouderwets’ snelfilter (what’s in a name…) wordt bij slow coffee heet water op versgemalen koffie in een filter geschonken. Langzaam druppelt het hete (niet kokende!) water door het koffiemaalsel, waardoor alle spannende en frisse smaken van de koffie opgenomen worden.

Waarom voor V60 kiezen?

De V60 van Hario, ook wel drip coffee of pour-over genoemd, is een zetwijzen van slow coffee. Deze zetwijzen is sneller dan de Chemex, omdat het filterpapier iets dunner is. Hierdoor is er minder extractie dan bij een Chemex.

Waarom het V60 genoemd wordt?
Door de V form van de filterdrager. Deze zorgt ervoor dat het water en de koffie geleidelijk naar het middel lopen voor een gelijkmatige extractie, voor een mooie smaakbalans. 

Wat heb je nodig voor het maken van een V60 slow coffee?


De werking is vrij eenvoudig, probeer het vooral zelf! 

Om de juiste smaak koffie te krijgen, kun je naast verschillende koffiesoorten ook spelen met maalgraad, hoeveelheid gemalen koffie en de hoeveelheid water. De verhouding tussen deze elementen maakt (of kraakt) de perfecte kop. 

Als je de perfecte V60 Slow Coffee wenst te maken, dien je het volgende bij de hand te houden:

  • V60;
  • V60 houder;
  • V60 filterpapier;
  • Koffiebonen en koffiemolen of grof gemalen koffie;
  • Weegschaal;
  • Waterkoker;
  • Glas.


Hoe maak je slow coffee met een V60?

Volg onderstaande stappen voor het maken van de meest lekkere drip koffie. 

Stap 1: Weeg  250g water af en warm deze op tot 90°C.

Stap 2Weeg 15g koffie af, maal deze in de koffiemolen.

Stap 3: Plaats de koffiefilter in de V60 en spoel deze met heet water. Zo voorkom je filtersmaak.

Stap 4: Giet het water weg.

Stap 5: Doe de koffie in de filter. Maak een gaatje in de koffie voor het bloomproces. 

Stap 6: Giet een deel (30g) van het water in een cirkelbeweging over de koffie. Laat dit 30sec 'bloomen'.

Stap 7: Giet het overige water langzaam in een cirkelbeweging over de koffie. 

Stap 8: Laat het laatste water niet meer doorlopen. Verwijder het filterzakje.

Stap 9: Genieten maar!

In dit filmpje zie je een handig voorbeeld:

Video URL:
Currently supported:
Rwanda koffiebonen

Welke koffiebonen gebruik je het best voor V60 Slow Coffee?

Aangezien een Slow Coffee de complexe smaken en subtiele accenten van je koffie vrijgeeft, raden we aan origine koffie te gebruiken voor een heerlijke, rijke kop koffie.

Bij de V60 gebruik je best onze Rwanda of Peru. Door deze te combineren met de V60 krijg je een mooie smaakbalans.

 

Checklist voor de perfecte Slow Coffee

 

Benieuwd hoe je de kwaliteit van jouw drip coffee naar het hoogste level brengt?  

  • Kies de juiste bonen

  • Maal bij voorkeur je bonen zelf

  • Spoel je filterpapier met water voor gebruik

  • Gebruik gefilterd water dat net van de kook af is

  • Laat de koffie 'bloomen'

  • Neem je tijd


Checklist Perfecte Slow Coffee JAVA Koffie met Chemex