Over JAVA Koffie

 Historiek van ons bedrijf 

 1925  

1935 - Oprichting

Het JAVA-verhaal begint in 1925. In hartje Wezemaal beginnen Eliza en Eduard Wuyts een handel in koloniale waren zoals peper, olie, margarine,… De klanten waren winkeliers, waardoor er in elke straat wel een winkeltje was waar haar etenswaar te koop was.

 1935 

oude branderij

In 1935 opent Eduard Wuyts de eerste koffiebranderij in hartje Wezemaal, vernoemd naar de betere koffie die toen van het Indonesische eiland Java kwam.

1945 - 1955

 

Twee van de drie dochters Wuyts huwen met twee broers Claes. Zij stappen in 1955 ook mee in het bedrijf.  Zo bouwt de tweede generatie, de broers Marcel en Frans Claes, het bedrijf verder uit.

 1984 

In 1984 neemt de derde generatie het roer over . Zij starten  met de bouw van een nieuwe koffiebranderij en de verkoop van koffie en toestellen naar grootkeukens. In 2003 koopt Wim Claes zijn broers uit wordt algemeen directeur. Ook zijn echtgenote Mady komt in het bedrijf.

 2005 

Familie

Vanaf 2005 gaat de vierde generatie aan de slag in het bedrijf. Pieter en Kathleen Claes starten als Coffee Advisors.

Kathleen: "Het was altijd mijn droom om daar deel van uit te maken. Ik heb eerst negen jaar les gegeven, maar het bleef kriebelen. Op een bepaald moment moést ik springen." 

 2012 

Sinds 2012 branden en verpakken we in onze nieuwe state-of-the-art koffiebranderij in Rotselaar, niet ver van waar het allemaal begon. De koffiebonen worden langzaam van binnenuit aangeroosterd: met moderne technologie, maar even traag als vier generaties geleden. Zo krijgen de koffiebonen de tijd om alle aroma’s te ontwikkelen.

 2012 

Pieter Claes wint award Belgian Coffee Roaster of the Year. The JAVA Coffee Company mag zichzelf twee jaar lang beste Belgische koffiebrander noemen.

 2014 

Video URL:
Currently supported:

We reizen naar Ethiopië, de bakermat van de koffie. Samen met de koffietelers selecteren we er de beste bonen.

 2016 

Kathleen Claes wordt de eerste vrouwelijke CEO ofwel SHEO.  Hiermee staat de vierde generatie aan het hoofd van The JAVA Coffee Company en blijven we de traditie van het familiebedrijf verder zetten.

 2016 

Video URL:
Currently supported:

Alle JAVA Koffie wordt klimaatneutraal gebrand sinds september 2016.

Kathleen: "Als één van de enige koffiebranderijen in België is ons productieproces klimaatneutraal, zodat ook het milieu en de families van de boeren er wel bij varen. In 2017 hebben we 3,138 ton CO2 afkomstig van de productie van onze koffie gecompenseerd, dat zijn zo’n 1.203 heen-en-terug vluchten van Brussel naar New-York."

 2017 

In de gezellige The JAVA Coffee House ontdek je specialiteiten als slow drip, latte of seizoenscocktails met speculaas, Destrooper-koekjes of honing... Maar je kunt er ook de vertrouwde Belgische koffie drinken. Het trendy interieur knipoogt naar het verleden met een oude koffiemolen of verpakking, een vintage sofa...

Bezoek The JAVA Coffee House in Brussels Airport, Station Brussel-Zuid, Hogeschool Gent, Waasland Shopping Center, Wijnegem Shop Eat Enjoy, ...

 2019 

Als familiebedrijf uit 1935 dragen we een zekere nostalgie met ons mee. Hoe breng je dat anno 2019 aan de man? We verpakken dat warme gevoel van vroeger in een hedendaags jasje.

De hedendaagse, kwalitatieve uitstraling matcht met de jarenlange reputatie en kennis.

  2019 

Als hommage aan haar overgrootmoeder Elisa lanceert Kathleen Claes 'Elisa by JAVA Coffee’ in Leuven. Want de manier waarop je koffie bereid wordt, met wie je ervan geniet en wat je er bij eet kan van je koffiemoment zoveel meer maken.

Bij Elisa kan je terecht voor het ontbijt, brunch, lunch of gewoon een tussendoortje.