De perfecte Cappuccino

Wat is Cappuccino? 


Cappuccino is één van de meest bekende koffiebereidingen. Cappuccino is oorspronkelijk afkomstig uit Italië. Het woord ‘cappuccino’ betekent in het Italiaans trouwens “kleine kap” ofwel “kapje” en verwijst dus naar deze koffiesoort die precies een kapje schuim op heeft.


Een cappuccino bestaat uit een espresso met daarbovenop gestoomde melk. Dankzij de espresso is deze koffiesoort rijk van smaak maar tegelijkertijd ook zacht door de melk die wordt toegevoegd. Een cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim.


Wat heb je nodig voor het maken van een Cappuccino?


Als je de perfecte cappuccino wenst te maken dien je uiteraard te beschikken over een koffiemachine en melkopschuimer. 

Je kunt op verschillende manieren melk opschuimen: met een handklopper, automatisch melkopschuimer of een opschuimsysteem verbonden aan je espressomachine.

Hoe maak je een Cappuccino?

Volg onderstaande stappen voor het maken van de meest lekkere cappuccino. 


Stap 1: Neem een cappuccino kop en zet een espresso. 

Stap 2: Stoom de melk op. Tip: Gebruik koude volle melk voor een dikke schuimlaag. Ontdek onze heerlijke opschuimmelk.

Stap 3: Schenk de melk na het opschuimen een aantal keer over in een andere kan zodat melk en schuim zich optimaal mengen en samen een vloeibaar geheel worden.

Stap 4: Schenk de opgeschuimde melk op de espresso. 

Stap 5: Serveer en geniet van je heerlijke cappuccino. In dit filmpje zie je een handig voorbeeld:

Video URL:
Currently supported:


Ben je op zoek naar geschikte koffiebonen om een heerlijke cappuccino mee te maken? De koffiebonen hieronder zijn allemaal geschikt om de beste cappuccino te zetten. Aangezien de cappuccino behoorlijk wat melk bevat, raden we aan pittige bonen te gebruiken voor een stevige espresso.

 

Checklist voor de perfecte Cappuccino


De meest voordehand liggende criteria voor het beoordelen van een cappuccino is het melkschuim: deze dient uit kleine belletjes te bestaan en moet mooi glanzen. Daarnaast is de smaak ook heel belangrijk, een cappuccino dient goed gebalanceerd zijn zonder ‘dominante’ smaken. De melk mag niet overheersend zijn, en andersom geldt ook dat de koffie niet mag overheersen. Er moet dus een mooie balans zijn tussen de koffie en de melk. Een goede cappuccino bestaat namelijk uit drie gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim.


Benieuwd naar de kwaliteit van jouw cappuccino? Beoordeel jouw cappuccino aan de hand van onderstaande checklist. 

  • Melkschuim bestaat uit kleine belletjes

  • Melkschuim is mooi glanzend

  • Smaken zijn goed gebalanceerd

  • Drie gelijke delen: espresso, melk en melkschuim


Wat is het verschil tussen Cappuccino en Latte Macchiato?


Hoewel een cappuccino en latte macchiato worden gemaakt met espresso en melk zijn ze toch verschillend. Deze twee koffiebereidingen verschillen namelijk in verhouding van de ingrediënten, volgorde van bereiding en manier van serveren. 


In tegenstelling tot de cappuccino, waar je de melk bij de espresso schenkt, schenk je bij een latte macchiato de espresso op de gestoomde melk. Hierdoor ontstaat er een scheiding tussen de melk en espresso. Voor het bereiden van een latte macchiato wordt er meer melk gebruikt dan voor een cappuccino. Een latte macchiato wordt vaak geserveerd in een lang doorzichtig glas zodat de heerlijke dikke schuimlaag goed zichtbaar is.