Espresso: grootse Italiaanse klassieker

Espresso is een extractiemethode, waarbij je door middel van heet water onder hoge druk fijn gemalen koffie extraheert. Het is één van de grootste Italiaanse klassiekers. 


Hoewel de eerste espressomachine al in 1822 werd ontworpen door een Fransman, was het vooral Italië in het begin van de 20ste eeuw die ermee pochte. In 1901 werd de eerste compacte machine ontworpen van Italiaanse makelij. 



Wat heb je nodig voor het maken van een espresso?



Als je mensen in Italië vraagt naar wat er nodig is om een perfecte espresso te maken, dan zal men refereren aan de vier M's. Wij zetten ze voor je op een rij:


1. Miscela: de verse koffiebonen moeten van perfecte kwaliteit zijn. Gelukkig hebben wij voor jou de juiste koffiebonen in huis.

2. Macinacaffè: een goede maling van de koffiebonen is noodzakelijk.

3. Macchina: de koffie moet je snel en onder een constante druk kunnen zetten.

4. Mano: het cremàlaagje is beslist onmisbaar en wordt ook wel 'de hand van de meester' genoemd.


Maak je graag een kopje lekkere espresso voor jezelf of wil je je gasten of werknemers laten genieten van fantastische koffie? Neem dan een kijkje in ons aanbod espressomachines (zoals onze Jura koffiemachines) en bestel er ook meteen de juiste koffiebonen bij. Of misschien beschik je wel over een toestel met koffiecapsules? Neem dan een kijkje in ons aanbod Nespresso koffiecapsules.


Hoe maak je een Espresso?

Iedereen kan de perfecte espresso maken. Het vergt alleen wat oefening. Wij leggen je in 5 stappen uit hoe je de perfecte espresso zet:

Stap 1Neem een verwarmd kopje van de warmhoudplaat.

Stap 2: Gebruik te allen tijde schoon en vers water.

Stap 3: Weeg 7 tot 10 gram koffiebonen af of laat je espressomachine het werk doen.

Stap 4: Maal de koffiebonen zeer fijn voor een gelijkmatige, trage flow.

Stap 5:  Binnen 20 tot 30 seconden heb je een espresso van 30 tot 35 milliliter koffie.



In dit filmpje zie je een handig voorbeeld:

Video URL:
Currently supported:

Checklist voor de perfecte Espresso

 

Het maken van deze warme drank vergt het nodige van jouw concentratie. Gelukkig hebben wij de juiste espressomachines en koffiebonen in huis om een lekker kopje te zetten. Hoe weet je dat je een goede espresso hebt gezet?

 

  • Je gebruikt vers en zacht water.
  • Zorg ervoor dat het water warm genoeg is, evenals het kopje dat je gebruikt.
  • Je hebt de juiste kwaliteit koffiebonen in huis.
  • Je hebt niet meer (of minder) koffiebonen gemaald dan nodig is.
  • De espresso heeft een lichte, stevige crema inclusief een mooie bruine kleur 

 

Wat is het verschil tussen Espresso en een gewone koffie?

 

Koffie en espresso kan je met dezelfde koffiebonen zetten, maar toch zit er wel degelijk verschil tussen deze twee warme dranken.

Het verschil zit hem vooral in de manier waarop de koffie wordt gezet. De maalgraad is hierbij van belang, omdat bij Espresso de doorlooptijd korter is, en de hoeveelheid water kleiner. De smaak wordt hierdoor veel intenser smaak dan bij koffie. 

Wat als je Espresso…

 

Te acide (zuur) is? Probeer onderstaande facturen één voor één uit:  

  • Maal fijner,

  • Verhoog de doorlooptijd,

  • Verminder de dosis koffie.

 

Te bitter is? Test onderstaande factoren één voor één uit:  

  • Maal grofer,

  • Verminder de doorlooptijd,

  • Verhoog de dosis koffie.