Voor 12.00 uur besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf 50 euro (BE)
Gratis ophalen in onze JAVA shop

Single Origine koffie: elke boon bijzonder

JAVA Origine koffie

Wat betekent Single Origin koffie? 

In het geval van koffie betekent de term dat de koffiebonen afkomstig zijn uit één land, één regio, soms zelfs van één plantage. In het laatste geval spreken we van single estate koffie. Het unieke aan deze koffie? Alle smaakkenmerken van dit land of deze regio zijn terug te vinden in de smaak van het kopje koffie. Bodem, klimaat, koffiesoort en bewerkingsmethoden hebben een grote invloed op de smaak.  

Met een Single Origin koffie geniet je van prachtige verschillen in smaak: van super fruitig tot vol en zoet, van bloemig tot prachtige aroma’s van honing of gember. Zonder toevoeging van smaakstoffen.

Let er ook op dat je Single Origin koffie traag en licht gebrand wordt. Een te donkere branding 'verbrandt' namelijk de fijne zuren die de koffieboon vrijgeeft. Alle JAVA Origine koffies worden langzaam en licht gebrand.


Is mijn Dessert koffie single origin of een blend?

Onze Dessert koffie is een blend of mengeling van verschillende Arabica koffiebonen. Onze meesterbrander neemt koffiebonen uit verschillende landen en werelddelen om tot de uiteindelijke smaak te komen. Een blend kan 100% Arabica zijn, maar ook een mix van bv. 70% Arabica en 30% Robusta voor extra pit.

Koffie, thee en cacaobonen zijn natuurproducten, sterk afhankelijk van weersomstandigheden. Ieder jaar smaken ze net iets anders. Daarnaast is de prijs van de bonen afhankelijk van vraag en aanbod. Toch verwacht jij als consument dat jouw favoriete kopje koffie altijd hetzelfde smaakt. Daarbij wil je niet dat jouw pakje Dessert koffie plots een euro meer kost.

Hier ligt dus een grote uitdaging voor de meesterbrander: steeds dezelfde smaak tegen dezelfde prijs. Dit lukt alleen door met de samenstelling van het pakje koffie te spelen. De samenstelling van een Dessert koffie kan dus van jaar tot jaar verschillen.

Bij koffie uit één regio is het onmogelijk om altijd dezelfde smaak te krijgen. Je krijgt in je pakje koffie de smaken die Moeder Natuur dat jaar in de koffiebessen heeft gestopt. Juist dat maakt een pakje origine koffie extra bijzonder.

In dit filmpje reis je mee naar Yirgacheffe, Ethiopië.

Video URL:
Currently supported:
 

Single Estate koffie, het beste van één enkele koffieplantage

 

Bij Single Estate koffie gaan we nog een stap verder. Hierbij komen de koffiebonen van één en dezelfde plantage. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er een rechtstreekse band met de boer is of omdat deze plantage een zodanige omgeving heeft dat de smaak heel kenmerkend is.

The JAVA Coffee Company heeft een Single Estate koffie: de Papua Sigri A Estate

Guatemala Finca La Pila

‘Finca’ betekent in het Spaans ‘boerderij’ of ‘landgoed’. Deze bonen komen van één Finca, één koffieboer.

Origine

De Finca La Pila is een kleine tot middelgrote koffieteler op grote hoogte in de bergachtige streek Jalapa, Guatemala. De koffiestruiken van de La Pila plantage groeien op 1.500 meter in de schaduw van Inga bomen en voldoen zo aan het Strictly Hard Bean kwaliteitslabel (SHB). 

SHB-bonen hebben een hogere dichtheid in vergelijking met bonen die groeien op lagere hoogtes. De SHB-koffies zitten tussen de beste kwaliteitskoffies onder Arabica’s. Ze garanderen een volle body en een rijk aroma.

De gemiddelde jaarlijkse temperatuur bedraagt er 21°C. Ze worden met de hand geoogst van december tot maart. 

Proces

De koffiebonen van de Guatemala La Pila worden met de hand geplukt, waarna ze gewassen en 18 tot 24 uur gefermenteerd worden. Op deze manier bekomt deze koffie zijn fruitige zoetheid en de smaaksensatie van tropische vruchten.

Video URL:
Currently supported:

Papua Sigri A Estate

Origine

Onze Papua is afkomstig uit de Sigri A Estate. De Sigri plantage ligt in de Wahgi Vallei in het westelijke hoogland van Papua New Guinea.

Op een hoogte van 1550 meter groeien deze koffiebonen op vulkanische bodem, aan een gemiddelde jaartemperatuur van 24°C. Ze worden met de hand geoogst van april tot september. Deze plantage is ontstaan in de jaren 1950 en won al snel  de reputatie de beste Arabica koffie van het land te produceren.

Proces

Om tot hun superieure smaak te komen, worden de handgeplukte koffiebessen meerdere keren gewassen, om daarna in bassins te fermenteren en opnieuw gewassen te worden. Uiteindelijk worden de bonen in de zon gedroogd. Dit hele proces zorgt voor een mooie zuurtegraad en een fruitig aroma.