Maragogype Mexico:  het verhaal achter de olifantboon

Maragogype Mexico

26 september 2019 | Blog, Updates 

Maragogype is zonder twijfel een erg bijzondere koffievariëteit, die enkel met veel inspanningen biologisch kan geteeld worden. De bonen zijn ongewoon groot, meer dan 19 millimeter per boon! In sommige landen worden deze bonen daarom begrijpelijk olifantbonen of monsterbonen genoemd.

 

Grote bonen, grote zorgen

Wegens het ‘high maintenance’ gehalte van deze koffieplant streven maar weinig koffieboeren ernaar om deze variëteit te behouden. De grote plant vraagt meer ruimte dan andere soorten, wat voor de producent minder volume betekent.

Hij is bovendien erg vatbaar voor bladroest en andere schimmelziektes die de rest van de oogst kunnen beïnvloeden. Van een typische koffieplant mag je in het derde jaar oogst verwachten. De Maragogype plant wacht nog een jaartje en geeft pas in zijn vierde levensjaar de eerste oogst.

 

Coop. Triunfo Verde

Mexico Maragogype

The JAVA Coffee Company werkt samen met Coöperatie El Triunfo Verde uit Mexico, een biosfeerreservaat in de regio Chiapas.

Zij zagen de Maragogype als een uitdaging en kijk: binnen het natuurlijke ecosysteem en de biodiversiteit van El Triunfo gedijt de Maragogype plant bijzonder goed!

Het hoge outturn percentage betekent dat de bessen goed rijpen en succesvol transformeren naar groene bonen.

Maragogype bessen

Biologisch geproduceerd

El Triunfo Verde is toegewijd aan biologische productie. Zo produceren ze high quality koffie en beschermen ze de natuurlijke resources. Enkele parameters die zorgvuldig opgevolgd worden zijn bodembehoud, gewasbescherming, bemesting, …

 

Na het plukken met de hand worden de bonen met de grootste zorg gescreend op grootte en defecten. Alle geoogste bonen ondergaan dit proces waarbij de beste bonen worden geselecteerd.

Dit kopje koffie vertegenwoordigt dus niet enkel een verfijnd smaakpalet, maar ook de duurzame acties van El Triunfo Verde in Chiapas, Mexico.