Op de koffie met Koningin Mathilde

Video URL:
Currently supported:

N.a.v. Internationale Vrouwendag gingen 11 straffe vrouwen uit de regio in gesprek met de koningin.

12 maart 2020 |  Updates  | Bron: ROB tv, HLN

Koningin Mathilde was op 11 maart te gast in het Provinciehuis van Leuven. Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vrouw hield ze een onderonsje met 11 sterke Vlaams-Brabantse vrouwen uit diverse sectoren. De Koningin ging onder meer in gesprek met voormalig topatlete Elodie Ouedraogo, filmregisseuse Maaike Neuville, CEO van JAVA koffie Kathleen Claes en Rika Taeymans van de Leuvense Cirkus in Beweging.


Afgelopen zondag was het Internationale Vrouwendag. De ideale gelegenheid voor Koningin Mathilde om van gedachten te wisselen over de positie van de vrouw in de samenleving. Door in gesprek te gaan met 11 Vlaams-Brabantse vrouwen wil ze stilstaan bij de uitdagingen en verwachtingen waarmee vrouwen te maken hebben. 

“Ik vind de Internationale Dag van de Vrouw heel belangrijk en ben bijzonder blij om vandaag in Leuven te zijn. Het is voor mij een goede gelegenheid om de uitdaging van de vrouw te bespreken en met vrouwen van verschillende sectoren rond de tafel te zitten. Ik heb alle cv’s goed gelezen en het gaat interessant zijn om naar hen te luisteren”, zegt de Koningin bij het begin van het rondetafelgesprek.

Foto: Vertommen - Koningin Mathilde ontmoet 11 vrouwen uit diverse sectoren van de Provincie Vlaams-Brabant.

Actrice en filmregisseur Maaike Neuville was een van de aanwezigen bij het vrouwen-onderonsje. “Het was een heel aangenaam gesprek. We hebben het onder meer gehad over de rol van de vrouw in de samenleving, maar vooral veel naar elkaar geluisterd. De Koningin was goed op de hoogte van ieders reilen en zeilen”, vertelt Neuville. “We hebben echt rond te tafel gezeten en gebabbeld over de dingen waarmee we bezig zijn. Er zaten ook veel vrouwen tussen in leidinggevende functies, dus dat was interessant om naar te luisteren. Ik denk dat we elkaar toch een beetje verrijkt hebben”, aldus de actrice.

 

Foto: Vertommen - Koningin Mathilde ontmoet 11 vrouwen uit diverse sectoren van de Provincie Vlaams-Brabant.
Foto: Vertommen - Koningin Mathilde ontmoet 11 vrouwen uit diverse sectoren van de Provincie Vlaams-Brabant.

Vrouwelijke rolmodellen

Ook voormalig topatlete Elodie Ouedraogo vond het een inspirerend gesprek. “Het gesprek was heel uiteenlopend, gaande van sport tot media. Maar je ziet dat er veel paralellen zijn. Maaike zei bijvoorbeeld dat er heel weinig vrouwelijke regisseurs zijn, maar ik merk dat er in de sport ook nog een grote ongelijkheid is. We moeten overal nog wat stappen vooruit zetten, maar er is veel positivisme en hoop”, reageert Elodie. 

De Leuvense Rika Taeymans van Cirkus in Beweging spreekt over het belang van rolmodellen. “Iedereen bracht een persoonlijk verhaal, maar er waren al snel connecties. Alles draaide rond: wat is onze rol in de maatschappij? Het feit dat er in de hiërarchie toch nog weinig vrouwen zijn: hoe komt dat? Wat kunnen we daar aan doen? Wat zijn goede leiderskwaliteiten? Daar ging het over”, vertelt circusvrouw Rika. “Mijn moeder van 90 jaar heeft ook universiteit gestudeerd, waardoor ik altijd een sterk rolmodel had. Als studente was ik heel feministisch. Rolmodellen blijven ook vandaag belangrijk”, besluit ze. 

De uitdaging van de vrouw

Maar wat is dan de uitdaging van de vrouw vandaag? “Er is nog werk aan de winkel. Je ziet heel veel verandering in de maatschappij over hoe mensen naar vrouwen en stereotiepen kijken. Er is duidelijk veel in beweging, maar dat kan nog meer zijn”, zegt filmregisseuse Maaike Neuville. “We zijn op de goede weg, maar we merken dat de doorstroom naar het werkveld, na afstuderen, nog moeilijker is bij vrouwen. Dat blijft een uitdaging. We moeten onze plaats opeisen, maar op een vrouwelijke manier”, besluit Kathleen Claes, CEO van Java koffie in Rotselaar. 

Voorts zaten ook computer scientist Femke De Backere, medeoprichtster van UNDIVIDED Nozizwe Dube, hoofd van de dienst Endocrinologie van UZ Leuven Chantal Mathieu, CEO van Oak Tree Projects Danaë Van den bossche, algemeen verantwoordelijke van Villa Clementina Katia Verhaeren, filmregisseuse Cecilia Verheyden en curator hedendaagse beeldende kunst Karen Verschooren met de Koningin rond de tafel.