Klaar voor de zomer met je eigen Cold Brew Coffee!  

3 juni 2019 | Blog, recepten 

Hot town, summer in the city! Maar dat betekent niet dat we zonder ons vertrouwde caffeïneshot kunnen. Als het weer wat warmer wordt, dan zorgen wij er gewoon voor dat onze koffie wat kouder wordt. Met dit recept maak je je eigen cold brew koffie, het perfecte koude koffiedrankje voor de komende zomermaanden!


Wat is het ? 

Bij cold brew koffie wordt gemalen koffie vermengd wordt met koud water. Dit moet hierna 12-24 uur trekken in een afgesloten kan om vervolgens gefilterd te worden. Door het koude zetproces is cold brew zacht en zoet van smaak. Je haalt verrassend subtiele eigenschappen uit je koffie.

De Guatemala La Pila van JAVA Koffie is hiervoor dé perfecte koffie. Deze fijnproeverskoffie herken je meteen aan zijn intense zoetheid met toetsen van tropische vruchten. Alle koffiebonen voor de La Pila worden handgeplukt en zijn afkomstig uit één en dezelfde plantage. In vaktermen: een ‘Single Estate’ koffie.

Door de koffie traag te branden krijgt de koffieboon de tijd om haar unieke aroma’s optimaal te ontwikkelen. En dat proef je, ook bij een cold brew! Een koffie die snel wordt gebrand, gaat al snel bitter smaken. JAVA Koffie brandt traag, waardoor de koffie dat heerlijk zachte aroma behoudt. Perfect dus voor dit recept. 

Hoe maak je het?

Good things take time. Een lekkere cold brew zet je niet op enkele minuutjes. Je laat je cold brew best een nacht trekken. Maak hem dus ’s avonds, zodat je er de volgende dag van kan genieten. Je kunt je cold brew maken in een cafetiere of gewoon in een glazen kan of grote pot.

Benodigdheden:

  • 250 gram Guatemala koffie
  • 1 liter water (koud)
  • Een papieren filter (of een cafetière)

Recept

Doe de gemalen Guatemala koffie in je cafetiere. Je kan ook een kan gebruiken. Schenk er geleidelijk aan het koude water bij. Roer voorzichtig om met een lepel. Sluit de cafetiere of je kan af en laat de koffie op zijn minst 12 uur trekken in de koelkast.

Daarna is het tijd om de koffie te filteren. Duw de filter van de cafetiere langzaam omlaag. Gebruik je een kan of pot, plaats dan eerst een papieren filter. Als je een french press hebt gebruikt, kun je de filter langzaam omlaag duwen. 

Je zelfgemaakte cold brew koffie is nu klaar! Je kunt hem tot 4 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Serveer hem puur, met ijsblokjes of koude melk. Genieten maar!

  Workshops

Zin in meer? Volg een workshop Summer Drinks! Zo ben je klaar voor een heerlijke warme zomer.

Mix it up: JAVA Mule


Met cold brew koffie zijn de mogelijkheden eindeloos. Graag een mocktail? De JAVA Mule is makkelijk én verfrissend!

  • Vul een glas tot de helft met ijsblokjes.

  • Schenk er een half glas Ginger Ale bij.

  • Vul aan met het sap van een halve limoen.

  • Vul aan met cold brew koffie.


Je JAVA Mule is nu klaar! Serveer hem met een schijfje limoen.

Meteen genieten?


Liever meteen genieten van een heerlijk frisse Iced Latte? Shop deze heerlijke ijskoffie nu online of in de JAVA Shop!