Digitale koffiepauze met Kathleen Claes in tijden van Corona

16 april 2020 |  Update Corona  | Bron: Etion.be 

De coronamaatregelen zijn krachtig en brengen ook in de bedrijfswereld heel wat teweeg. ETION, forum voor geëngageerde ondernemers, klopt digitaal aan bij ondermeer Kathleen Claes, SHEO van The JAVA Coffee Company.  Tijdens een digitale koffiepauze staan ze even stil bij wat dit alles teweegbrengt.


Wat brengt corona bij jou als bedrijfsleider teweeg?

Zoals de meeste bedrijven zijn we bij The JAVA Coffee Company ook zwaar geïmpacteerd door het coronavirus. Niet alleen hebben we onze eigen koffiebars moeten sluiten, ook onze klanten — waaronder pretparken, hotels, horeca en vele bedrijven — zijn gesloten. Gelukkig hebben we een divers klantenbestand want aan de andere kant blijven de ziekenhuizen, rusthuizen, de retail en onze webshop wel draaien. Hierdoor valt onze omzet niet helemaal weg.

We schatten dat onze omzet met 50% zal dalen tijdens deze lockdown-periode. Hierdoor moesten we wel snel een aantal moeilijke en uiteenlopende beslissingen nemen. Zo hebben we relatief snel een aantal medewerkers op economische werkloosheid geplaatst en werden niet dringende investeringen uitgesteld. Als werkgever zijn dit geen aangename beslissingen, maar op zo’n momenten denk je enerzijds aan de gezondheid van je medewerkers, maar ook aan de gezondheid van je bedrijf.

Onze branderij blijft operationeel, maar de veiligheid van onze mensen staat absoluut voorop. We hebben een aantal maatregelen getroffen in productie om de nodige afstand te bewaren. Eén daarvan is de verpakkingslijn die trager werd afgesteld waardoor het mogelijk is om deze met één persoon te bedienen.

Video URL:
Currently supported:


Waar lig je het meeste wakker van?

Ik heb tot nu toe nog maar 2 nachten echt wakker gelegen. Vooral de onzekerheid hoe lang dit gaat duren houdt me bezig. De hamvraag is: hoe veerkrachtig is mijn bedrijf? De facturen voor de vaste kosten blijven binnenkomen, maar de omzet zakt weg. Dat geeft natuurlijk spanning op de cashflow. 

Anderzijds denk ik ook vaak aan mijn medewerkers. Hoe kunnen we ze vanop afstand betrokken houden? Mensen die misschien maanden op economische werkloosheid staan, hoe gaan ze reageren op terugkomen en hoe kunnen en zullen we hun hierin maximaal begeleiden? De wereld en het bedrijf zullen veranderd zijn en hopelijk kan iedereen om met die veranderingen.


Wat leert corona je over je organisatie?

Corona leert me heel veel over mijn organisatie. Vooral over wat goed gaat en waar we fier over mogen zijn, maar ook de pijnpunten komen duidelijker naar boven. Ik zie het als een opportuniteit om hieruit te leren. We zijn dan ook volop bezig met plannen uit te werken van hoe we onze aanpak in de toekomst kunnen verbeteren, zowel de interne als de externe processen. Want één zaak is zeker: we zullen het in de toekomst efficiënter moeten organiseren.

Waar put je hoop uit?

Ik put hoop uit de positieve berichtgeving dat de genomen maatregelen effect hebben. Elke avond kijk ik naar ‘De Afspraak’ op Canvas. Dit is mijn vaste afspraak elke avond om up-to-date te blijven, want juiste informatie blijft cruciaal in onzekere tijden. Extra perspectieven geven me inspiratie en hoop, en op die manier haal ik energie uit mijn dagelijkse afspraak.

Het is ook mooi om de dankbaarheid van de Belgen te zien en de vele initiatieven die ontstaan in deze tijden. Zo steunen we het project #Clapandact en sporen we ons netwerk aan om een symbolisch kopje JAVA Koffie te doneren voor de UZ Brussel Foundation in de strijd tegen Corona.

Edit this text