De lekkerste koffie wordt met liefde gemaakt

22 mei 2019 | Blog, Updates | Artikel uit Libelle, ed. 9 mei 2019

Als ochtendritueel of gezellige pauze... Koffie moet vooral smaken. Maar hoe vind je je weg in het overdonderende aanbod? Door een meesterbrander te kiezen die het beste haalt uit een natuurproduct. Het Belgische familiebedrijf The JAVA Coffee Company doet dit al sinds 1935. En bij alle vernieuwing is SHEO Kathleen Claes nog even trots op de koffiebrandgeheimen van haar overgrootmoeder.


Traag gebrand

"Lekkere koffie begint bij de juiste bonen. Onze meesterproevers gaan dan ook altijd op zoek naar de beste smaken. Bij The JAVA Coffee Company gebruiken we alleen de beste koffiebessen, waaruit groene koffiebonen worden gewonnen. Die bonen gaan wij langzaam van binnenuit branden: met moderne technologie, maar even traag als vier generaties geleden. Dat levert het beste aroma op en maakt koffie licht verteerbaar."

 

Slim verpakt

"Hoe sneller je gemalen koffie verpakt, hoe beter het aroma behouden blijft. Vers gebrande koffie zal echter nog een tijdje 'ontgassen'. Daarom hebben al onze verpakkingen een slim ventiel: zo kunnen de gassen ontsnappen, maar dringt er geen zuurstof binnen die koffie doet verouderen. Dankzij dit ventiel en de bolle vacuümverpakking kunnen we koffie meteen na het branden en malen verpakken."

* Tip: Bewaar de koffie na het openen in een goed afsluitbaar koffieblik om het aroma te bewaren.


Veel smaken 

"Smaken verschillen, trends brengen nieuwe invloeden, dus zorgen wij voor variatie. Klassiekers zoals dessert, deca en intense hebben een vast en herkenbaar smaakpalet. Maar onze meesterproevers speuren ook naar uitgesproken verschillen. Die vind je in onze origine koffies Brasil, Congo, Guatemala, Nicaragua, Papua en Peru. Soms botsen we op uitzonderlijk oogsten of plantage, die je dan tijdelijk als speciale origine koffie kunt kopen."

 

Duurzaam 

"Als natuurproduct is koffie gevoelig voor de klimaatopwarming. We vinden het dus belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen. Sinds 2016 produceren we volledig klimaatneutraal. Onze bedrijfsgebouwen voldoen aan de strengste normen, we hebben onze CO2-uitstoot in kaart gebracht en aangepakt. Zo recupereren we onder meer de warmte die vrijkomt bij het koffiebrandproces. En met CO2-compensaties steunen we duurzame projecten."

 

Op ontdekking

"Je laten verrassen? In onze gezellige koffiebars ontdek je specialiteiten als slow drip, latte of seizoenscocktails met speculaas, Destrooper-koekjes, honing... Maar kunt er ook de vertrouwde Belgische koffie drinken. Het trendy interieur knipoogt naar het verleden met een oude koffiemolen of verpakking, een vintage sofa..."

The JAVA Coffee House, o.a. in Brussels Airport, station Brussel-Zuid, Wijnegem Shop Eat Enjoy en Waasland Shopping Center.