Zo blijf je gehydrateerd: wat je wel (en niet) moet drinken in de hitte

30 juli 2017 | Blog, Updates

Wat moet je drinken met dit warme weer? Water natuurlijk, liefst zo koud mogelijk. Of juist niet? Laat je inspireren door dit artikel en wees de hittegolf te slim af!

Koude frisdrank helpt tegen de dorst, maar let erop dat je genoeg drinkt

Het zijn de hersenen die scherp in de gaten houden of ons lichaam vocht nodig heeft en dan een dorstprikkel opwekken. De dorst verdwijnt zodra de metertjes in de hersenen registreren dat het vochttekort is aangevuld waarbij receptoren, een soort antennes in mond en keel, een belangrijke rol spelen. Koude heeft een scherpere uitwerking op de receptoren, alsof ze licht geïrriteerd raken. Hetzelfde geldt voor koolzuur. Daardoor lijkt de dorst sneller voorbij.

Maar zo'n koud bubbeldrankje kan ook nadelig zijn. Proefpersonen uit een Amerikaans onderzoek dronken van koud water met koolzuur veel minder dan van water zonder prik op kamertemperatuur. Opmerkelijk genoeg dachten ze zelf dat ze meer vocht hadden genuttigd dan in werkelijkheid. Kortom: als je ijskoud water drinkt, loop je sneller kans op uitdroging omdat je sneller denkt dat je dorst is gelest.

Blijf vooral koffie drinken – warm of koud

Koffie heeft een slechte naam als dorstlesser, omdat het vocht aan het lichaam zou onttrekken. Kun je tijdens een hittegolf dan beter de koffie uit je dagelijkse ochtendritueel schrappen? Nee hoor, zegt Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit in Nederland. Koffie droogt je lijf niet uit. Sterker nog, als je voldoende wil drinken op een dag, dan is beginnen met een paar flinke bakken koffie juist een uitstekende keus: "Dat draagt bij aan een goede vochtbalans."

Voor wie met deze hitte geen warme dranken kan verdragen, maar wel graag een shot cafeïne binnen wil krijgen, is er ijskoffie. En dan liefst echte, koude koffie.

Bron: www.demorgen.be


Geinspireerd?

Ga zelf aan de slag en experimenteer met onze Hario Cold Brew Coffeepot Mini. Je maakt er makkelijk zelf frisse ijskoffie mee. Maak het helemaal af met een Mason Jar: deze trendy bokalen zijn een hit op elk tuinfeest!

Je vindt deze items in onze online shop en in de JAVA Shop in Rotselaar.