De koffieplant die je nooit water hoeft te geven

De koffieplant die je nooit water hoeft te geven

20 februari 2017 | Frederik Noben | Blog, Producten

Het bestaat: de ideale plant

Eentje die je geen water hoeft te geven, niet hoeft te verzorgen die desondanks blaakt van gezondheid en frisgroen naar je blijft stralen.
 

Deze speciaal geselecteerde koffieplant wordt voorzien van water en voedingstoffen voordat hij wordt afgesloten in een pot. Omdat de jar hermetisch is afgesloten, kan de plant het water en de voedingsstoffen recyclen en zo ontstaat een eigen kringloop. De potten bootsen zo het natuurlijke vochtige biotoop van de natuurlijke leefomgeving van de plant na. En het ziet er ook nog eens heel mooi uit in zo’n jar!


De plantjes leven zo ’n twee jaar in hun bokaal tot ze te groot worden. Daarna kunnen ze gewoon verpot worden uit de bokaal en je huiskamer sieren (tussen 18 °C en 24 °C).


Verzorgingstip: Pikaplant kan op elke plek wel gedijen maar niet in rechtstreeks zonlicht. Dan wordt het te warm onder het glas en kan de plant schade ondervinden.

 

Over de Coffea Arabica

De Coffea arabica of Arabische koffieplant komt van oorsprong uit Ethiopië en werd later, rond 1000 na Chr. in Yemen gecultiveerd. Vanuit Yemen is hij later over de wereld verspreid naar o.a. Java, Brazilië, … De Arabica en Canephora (beter gekend als Robusta) zijn de meest gekende koffiebonen. De Arabica groeit op grote hoogte in Zuid- & Centraal Amerika en wordt vooral gewaardeerd voor zijn zachte, milde smaak. De Robusta onderscheidt zich door een scherpere smaak. De bonen worden vooral verbouwd in lager gelegen, warme gebieden in Afrika en Azië.


Na ongeveer 5 jaar is de plant volwassen en kan je de eerste koffiebessen verwachten! In het voorjaar krijgt een volwassen koffieplant kleine, witte bloemen die heerlijk zoet ruiken. Hierna ontwikkelt de plant bessen die eerst groen, dan naar geel verkleuren. De vrucht is eigenlijk een steenvrucht, 10-15 mm in diameter, die bij rijpheid fel rood tot paars kleurt en meestal twee zaden (koffieboon) bevat. Als ze rood zijn, zijn ze rijp en kan het vruchtvlees verwijderd worden. De koffieboon van de Coffea Arabica is in het begin lichtgroen. Deze groene boon moet natuurlijk eerst nog geroosterd worden om zijn aroma’s vrij te geven.

 

De Pikaplant Jar is enkel verkrijgbaar in onze JAVA Shop te Rotselaar en wordt niet per post verzonden