Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct

JAVA Koffie nu erkend Vlaams-Brabants Streekproduct

19 december 2018 | Blog, Updates 

De vereniging Streekproducten Vlaams-Brabant overhandigde eind 2018 het vernieuwde promotielabel “Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct” aan 62 producenten, waaronder JAVA Koffie.
Waarvoor staat het label 'Erkend Vlaams-Brabants streekproduct'?

Met het label 'Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct' kan een producent zich onderscheiden binnen het ruime aanbod aan streekproducten. Met dit label wil Straffe Streek een duidelijke opsplitsing maken tussen hoeveproducten, lokale producten en de erkende Vlaams-Brabantse streekproducten. Om het label te bekomen, moet het product uiteraard aan aantal criteria voldoen.

Wat zijn de voorwaarden van het label?
Wat maakt een product nu tot een Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct? Straffe Streek stelde The JAVA Coffee Company de volgende vragen:

  • Wat is de band tussen het streekproduct en de regio Vlaams-Brabant? Al sinds 1935 is de koffiebranderij van de familie Claes een begrip in Rotselaar. Vandaag staat met Kathleen Claes de vierde generatie aan het roer van The JAVA Coffee Company: “In 1925 startte mijn overgrootmoeder in hartje Wezemaal met een kleine handel in koloniale waren en specerijen. Tien jaar later kwam daar de koffiebranderij bij. Mijn grootmoeder en haar zus trouwden met twee broers uit de familie Claes. Marcel en Frans bouwden het bedrijf verder uit tot een groothandel in voedingsproducten, samen met een koffiebranderij. Mijn vader Wim nam in 1984 het roer over. In 2005 kwam ik aan boord van het bedrijf als ‘coffee advisor’.
  • Gebeurt de productie van het streekproduct terplekke bij de producent in Vlaams-Brabant? “In ons koffielabo, naast de branderij, ontvangen we eerst stalen koffiebonen van onze invoerders”, gaat Wim Claes verder. Als de kwaliteit volstaat, branden we de bonen in onze branderij in Rotselaar als origine of in een mengeling voor een blend. Ook verpakken gebeurt ter plekke.” 
  • Bestaat het streekproduct al minstens 5 jaar? Zeker en vast, sinds 1935!


Waarom kiezen voor een erkend streekproduct?

Streekproducten worden met ambacht en liefde gemaakt, wat de kwaliteit alleen maar ten goede komt. Of het nu gaat om koffiebranders, wijnboeren, bakkers, chocolatiers, bierbrouwers, imkers, beenhouwers of witlooftelers, ze hebben één belangrijk ding gemeen: streekproducent zijn is geen beroep, het is een passie! 

Het gebruik van streekproducten biedt ook heel wat voordelen. Je ecologische voetafdruk wordt ermee verkleind. Bovendien geven ze een identiteit aan je streek. Meer zelfs, de productie van streekproducten creëert een grotere naamsbekendheid van een gemeente, wat dan weer leidt tot een stimulering van de lokale economie en regionale werkgelegenheid. Hét bewijs waarom het belangrijk is om te blijven investeren in onze lokale producenten. 

 

Shop lokaal 
Snuisteren tussen rekken vol streekspecialiteiten? Ook in de JAVA Shop vind je een streekhoekje. Kom langs en ontdek ons uitgebreid assortiment. Je kan zelfs een geschenkpakketje boordevol specialiteiten uit Vlaams-Brabant op maat laten samenstellen. Zo krijg je meteen het perfecte geschenk voor elke gelegenheid!

Ook online kan je een selectie streekproducten shoppen. Of bezoek je lokale supermarkt, daar vind je JAVA Koffie in het koffierek of bij de streekproducten! Raadpleeg onze shopfinder voor een winkelpunt in je buurt.