Café climatiquement neutre

JAVA Koffie herleidt 3.138 ton CO2-equivalent naar nul in 2017

7 janvier 2019 | Blog, Updates 

In 2017 heeft The JAVA Coffee Company maar liefst 3,138 tCO2e (of ton CO2-equivalent) afkomstig van de productie van haar koffie gecompenseerd. Dit komt overeen met 1.203 heen-en-terug vluchten van Brussel naar New-York!

 

Vanaf september 2016 wordt alle JAVA Koffie klimaatneutraal geproduceerd. Dat betekent dat de klimaateffecten in de koffieketen tot nul worden teruggebracht, van de koffieplantage in het land van oorsprong tot het pakje in de winkel. In 2017 heeft The JAVA Coffee Company 3,138 tCO2e (ton CO2-equivalent) afkomstig van de productie van haar koffie gecompenseerd.

De drie grote verantwoordelijken voor de meerderheid van onze emissie (85%) zijn:

  • 71%: groene, onverwerkte koffiebonen. Dit gebeurt vooral in het land van het herkomst van de koffie. Daarom gaan we bij het compenseren van onze uitstoot daar investeren in klimaatvriendelijke initiatieven. 
  • 14%: infrastructuur,
  • 5%: niet-vernieuwbare energie.

 

Voor de compensatie wordt de verkochte 81,5% koffie met Gold Standard credits gecompenseerd. De overige 18,5% Fairtrade koffie met Fairtrade credits.

Hiermee worden projecten ondersteund zoals herbossing of energie efficiënte fornuizen. Zo kunnen kwetsbare gemeenschappen in koffielanden hun emissie verlagen en tegelijkertijd de effecten van de klimaatverandering tegengaan.

Projecten die in aanmerking komen voor Fairtrade Carbon Credit zijn in drie categorieën onder te verdelen.

  • Hernieuwbare energie projecten: thermische zonne-energie, elektriciteit, fotovoltaïsche zonne-energie, windenergie, waterkracht, biogasverwarming. 
  • Energie-efficiënte projecten: verbeterde kookovens, waterfiltratie, zuiveringssystemen, spaarlampen.
  • Bosbouw projecten: aanplanten van bomen in voormalig beboste gebieden.

 

In samenwerking met CO2 logic

Deze berekeningen gebeuren in samenwerking met CO2logic. Dat is een onafhankelijk klimaatadviesbureau dat gespecialiseerd is in het berekenen, terugdringen en compenseren van CO2-uitstoot. CO2logic werkt enkel met de hoogste standaarden voor offsetting projecten zoals de Gold Standard en Fairtrade om socio-economische voordelen te garanderen bovenop de gereduceerde emissies.

Het bereiken van deze CO2-neutraliteit is in deze lijn met PAS 2060: de internationale standaard voor CO2-Neutraliteit, een garantie voor geloofwaardige klimaatactie.