Dagelijks speuren onze meester koffiebranders het aanbod op de wereldmarkten af naar mooie en unieke oogsten. Meestal met een uitgesproken koffiesmaak in het hoofd. Op zoek naar de boon die haar belofte zal houden.

Meestal met een uitgesproken koffiesmaak in het hoofd. Op zoek naar de boon die haar belofte zal houden. Soms met de onschuld van een kind, op zoek naar een unieke verrassing die een nieuwe ontdekking wordt. Maar altijd respectvol voor wat de natuur ons biedt. En respectvol voor de mensen die de groene boon maken tot wat ze is.

De Arabica en Canephora (beter gekend als Robusta) zijn de meest gekende koffiebonen. De Arabica groeit op grote hoogte in Zuid- & Centraal Amerika en wordt vooral gewaardeerd voor zijn zachte, milde smaak. De Robusta onderscheidt zich door een scherpere smaak. De bonen worden vooral verbouwd in lager gelegen, warme gebieden in Afrika, Brazilië en Azië.

Oogsten

Koffie begint met dieprode bessen

Er zijn drie manieren om de vruchten van de koffieplant te plukken:

  • picking,
  • stripping,
  • mechanisch

Bij picking of manuele pluk worden enkel de dieprode, rijpe bessen geplukt. De groene bessen blijven verder rijpen. Deze methode is behoorlijk arbeidsintensief. Een tweede methode is stripping: het afritsen van de bessen met een speciale kam. Dat blijft handwerk, maar gaat sneller. Nadeel is dat zo ook onrijpe of overrijpe bessen worden geoogst. Bij de derde methode maakt men gebruik van machines. Machinaal plukken gaat nog sneller. Ook hier worden onrijpe en rijpe bessen niet onderscheiden tijdens het plukken.

Verwerken

Elk proces heeft zijn invloed op het aroma

Na het plukken worden de koffiebessen verwerkt. Koffiebonen zitten over het algemeen per twee in een bes. Om de bonen uit de bes te krijgen bestaan er drie manieren, die elk een invloed hebben op de smaak.

  • Droge of natural verwerking,
  • Natte of washed verwerking,
  • Halfdroge of semi-washed bereiding

Bij de droge verwerking drogen de bessen in de zon op droogtafels, waarbij ze regelmatig worden omgedraaid. Daarna worden de bessen in een schilmachine ontdaan van hun vruchtvlees. Dat resulteert in een zoeter kopje koffie. Bij natte verwerking wordt het vruchtvlees van de rijpe bessen gekneusd, om daarna in bassins te fermenteren en opnieuw gewassen te worden. Drogen gebeurt machinaal of in de zon. Dit resulteert in een meer acide, fruitiger kopje koffie. De halfdroge verwerking is een mix van droge en natte bereiding, zonder fermentatie. Het resterende vruchtvlees wordt verwijderd door drukken en wrijven. Zo bevat de koffie minder zuur dan gewassen koffie en is hij milder van smaak.

Keuren

Een vak op zich dat veel ervaring vraagt

Eerst keuren we stalen van de nog groene bonen. Doorstaan deze die eerste selectie, dan worden de stalen gebrand en gemalen in het koffie- labo in Rotselaar. Bij het proeven dat daarop volgt, worden smaak, geur en volledig palet beoordeeld. Het is pas als de bonen deze testen hebben doorstaan dat ze in aanmerking komen om JAVA koffie te worden.

Verpakken

In een soepel zakje met een slim versheidsventiel

Ook na het branden wordt JAVA koffie nog altijd met de beste zorgen omringd. Zo zit er bij de bonen nooit meer dan 48 uren tussen het branden, afkoelen en verpakken. JAVA koffie kiest voor een soepele verpakking met een slim versheidsventiel. Dat laat de verse koffie rustig ontgassen terwijl het volle aroma binnenin bewaard blijft.

Thuis bewaar je je koffie best in de originele verpakking, afgesloten met een elastiekje. Die zet je dan in het diepvriesvak. De lage licht- en luchtcirculatie houdt de koffie nog langer vers.